Svatební salon Karen Ostrava

Svatební hostina a jaké menu zvolit?

Svatební hostina je ta část dne, na kterou se těší snad všichni hosté :) Není divu, vždyť značná část celého svatebního dne proběhne právě někde v restauraci, či hospůdce. Proto je důležité, aby se tam většině lidí líbilo, abyste neměli žádné problémy s restauratéry a nikdo vám nezkazil váš jedinečný den.

Švédské stoly, praktická novinka!

Poslední dobou v našich zeměpisných šířkách velmi populární švédské stoly. Ty zaručují, že všichni hosté budou spokojeni a nemůže se stát, že byste se někomu nezavděčili. Odpadá vám tak starost, zdali někdo nejí maso, případně že někdo má rád více kuřecí maso než vepřové a podobně. Výhodou takového rautu je právě to, že každý z hostů si může kdykoliv během oslavy naložit, na co má chuť. Není tak odkázán na určitou hodinu, kdy přinesou teplé jídlo.
Co patří na takový švédský stůl? Záleží samozřejmě na vašich finančních možnostech a přáních. Rauty mohou být bohaté, či méně bohaté, orientované na určitou kuchyni, nebo všeobecné... Chybět by však neměly různé druhy salámů, sýrů, kuřecí křidélka či stehýnka, šunka od kosti, plátky sekané, různé druhy zeleniny, saláty s majonézou či jen zeleninové, ovocné mísy, ovoce na podnose, párečky, ryby. Podle přání i humry a různé jiné dražší pochoutky. Součástí rautu je také pečivo, případně teplá polévka, která postaví na nohy po pár skleničkách alkoholu :).

Jistá klasika!
Pokud se vám zamlouvá spíše klasika v podobě večeře pro všechny stejné, je sestavení menu jen na vás. Promluvte si s restaurací, co vám doporučuje a jaké chutné jídlo vám mohou připravit. Nezapomeňte také myslet na vegetariány nebo malé děti.

Hlavní chod, pokud chcete zachovat tradice, vede jednoznačně svíčková omáčka s knedlíkem, masem a brusinkami. Oblibě se také těší tzv. selský talíř, na kterém se nachází 2 druhy zelí, kousek sekané, uzené maso a ještě jeden druh masa, jako příloha slouží buď několik druhů knedlíků, či bramboráčky. Obě tato jídla jsou však velmi náročná a ve spojení s tvrdým alkoholem nemusí působit dobře. V létě zvolte spíše lehčí minutku, jako je kuře jakékoliv úpravy (s broskví, se sýrem, v těstíčku atd.) a k tomu dva druhy přílohy (krokety, opékané brambory, hranolky). Každý jistě ocení, že bude mít výběr, a zavděčíte se tak i těm, kteří něco z tohoto menu nejí.
Polévka, jak praví tradice, musí být s knedlíčky. Ostatní je na vás. Kuřecí, játrová, s nudlemi – vyberte, jaká vám chutná.
Nejpopulárnějším předkrmem u nás je jednoznačně kuřecí rolka s křenem. Těsně za ní se drží plněná broskev, či kuřecí koktejl. Buďte originální a vymyslete si vlastní jídlo. Pokud vám restaurace s jejich přípravou vyjde vstříc, máte vyhráno.

Nač si dát pozor?
Pokud jste si restauraci již vybrali, měli byste si dát pozor a zeptat na několik věcí...Máte podepsanou smlouvu? Víte předběžný rozpočet vaší svatební hostiny, nebo vám to nikdo nechce pořád sdělit? Můžete si donést na hostinu vlastní tvrdý alkohol, případně koláčky, dorty atd.? Můžete si provést vlastní výzdobu, nebo musíte použít jejich? Platí se nějaký dodatečný poplatek například za pronájem? Dá se obstarat vlastní hudba? Můžete si vybrat barvu výzdoby? Pořádají krom klasických večeří i švédské stoly? Účtuje si restaurace poplatek za donesený vlastní alkohol? Je v rámci ceny i spropitné, či nikoliv? Kdy proběhne vyúčtování, případně zdali se platí předem? Pokud se budete ptát, nic tím nezkazíte, protože kdo se hodně ptá, hodně se dozví. Později by mohlo být pozdě a vás může něco překvapit.

Přípitek
Součástí svatební hostiny je i svatební přípitek. Ten by neměl být příliš dlouhý a měl by být jasně vyřčený, aby mu každý rozuměl. Je spojen se svědkem, který by ho měl pronést. Upozorněte ho na to předem, aby v den svatby nebyl překvapen. Přípitku se také může ujmout otec nevěsty, případně ženicha.
10.04.2008 12:48:33
Karin
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one